Головна » 2018 » Травень » 17 » День Вишиванки 2018
11:36
День Вишиванки 2018

День Вишиванки 2018

       17 травня весь світ святкує День вишиванки, свято, присвячене українській національній культурі і традиціям. У цей день, який щороку відзначається у третій четвер травня, усі охочі можуть долучитися до свята. Що для цього потрібно зробити? Все просто — одягніть вишиванку на роботу або навчання.

        Це свято, незважаючи на свій відносно молодий вік вже придбало широку популярність і стало традиційним. Крім того, акції, присвячені українській вишитій сорочці, проводяться не тільки в Україні, але й далеко за її межами – в країнах Європи, Канаді, Сполучених Штатах Америки, Австралії.

        Історія Дня вишиванки

       День вишиванки був заснований студентами Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича в 2006 році. Спершу вишиванки одягнули лише кілька десятків студентів і викладачів. Протягом наступних років масштаби святкування в Україні тільки росли.

        Крім того, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу. У 2014 році свято відзначали, крім України, вже у восьми країнах світу: США, Канаді, Німеччині, Італії, Франції, Португалії, Румунії, і навіть у Росії, незважаючи на анексію Криму і розв'язану Кремлем агресію на Донбасі.

         З початком бойових дій на Сході України вишиванки регулярно дарують українським захисникам. На сьогодні географія свята охоплює понад 50 країн.

            Традиції на День вишиванки

         Однією з найяскравіших традицій свята стали паради вишиванок, які з 2008 року проводяться майже в усіх великих українських містах. У минулому році з нагоди Дня вишиванки в Україні було проведено низку масштабних акцій: флешмобів, парадів, фотосесій і тому подібного.

        Раніше сорочка мала для наших предків магічний, релігійний сенс — з нею було пов’язано багато забобонів, застережень, вірувань. Кожен символ та колір ніс сакральне значення, як і те, хто вишиває сорочку, з яким настроєм та думками — вона мала слугувати власникові оберегом. Українці вірили, що сорочка може безпосередньо вплинути на долю того, хто її носить.

         Вишита сорочка – один з найбільш древніх українських атрибутів. Ще Геродот стверджував, що одяг скіфів був прикрашений вишивкою, а вони, як відомо, проживали на території сучасної України.

          Найдавнішу згадку про вишиту сорочку було знайдено під час розкопок на Черкащині — її від датувався 6 сторіччям до нашої ери! Тож одяг цей носили ще трипільці, про що свідчить зображення чоловіка у вишиванці.

          Усвідомлення такої історичної спадщини вражає та захоплює і спонукає з особливою повагою ставитись до сорочки — яку неможливо вважати просто одягом.

 

Переглядів: 262 | Додав: administrator | Рейтинг: 3.2/4
Всього коментарів: 0
avatar