Головна » 2021 » Січень » 15 » Підсумки роботи Срібнянського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) за 2020 рік
15:25
Підсумки роботи Срібнянського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) за 2020 рік

     Територіальний центр заснований для надання соціальних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги за місцем проживання.

     Cрібнянським територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) виявлено 1552 особи, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги , фактично обслужено 1283 особи ( у сільській місцевості).

     У територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) функціонують такі структурні підрозділи:

      відділення соціальної допомоги вдома

     За 2020 рік відділенням соціальної допомоги вдома виявлено 435 одиноких осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах. 37 соціальними робітниками обслужено 346 осіб, які потребують сторонньої допомоги. Відділення соціальної допомоги вдома згідно з умовами договору та відповідно до затвердженого графіка, але не менш як два рази на тиждень, забезпечує відвідування громадян, яких воно обслуговує, організовує надання передбачених договором послуг, їх якість, виявляє додаткові потреби, вживає заходів до їх задоволення.

      Підопічним надавались різні види послуг на підставі даних карти індивідуальних потреб у соціальному обслуговуванні (надані соціальних послуг), договору про обслуговування та медичного висновку. В середньому навантаження на одного соціального робітника становить 9 осіб.

    До Міжнародного дня людей похилого віку вручено продуктові набори 40 підопічним відділення соціальної допомоги вдома, які не мають рідних та яким виповнилось 80 та більше років.

      Cоціальні робітники, незважаючи на посилені карантинні заходи, продовжують працювати у посиленому режимі та щоденно дбають про те, щоб в умовах карантину громадяни похилого віку, особи з інвалідністю, отримували необхідні соціальні послуги.

відділення денного перебування

    Основними завданнями та функціями роботи відділення денного перебування є створення умов для повноцінного спілкування людей похилого віку, інвалідів, участі їх у громадському житті та допомагати підопічним розвиватися і відчувати себе потрібним навіть після виходу на пенсію, сприяти їх активному довголіттю та розширювати світогляд. Адже як говорить народна мудрість – «Єдина справжня розкіш – це розкіш людського спілкування». За 2020 рік відділенням обслужено 373 громадяни. На сьогодні в системі відділення денного перебування людей похилого віку особливе місце належить клубам за інтересами.

     У відділенні створено клуби активного довголіття:

«Розвиток особистості» - об'єднання людей, які прагнуть пізнавати та розвивати своє «Я» та жити повноцінним життям. Збираються разом для отримання задоволення, вони беруть активну участь у різноманітних заходах.

«Господарочка» - де проводяться виставки робіт майстринь вишивки та плетіння, інших виробів. Люди діляться своїм досвідом, переймають досвід інших. На конкурсах на найсмачніший рецепт наші підопічні представляють свої найкращі страви та діляться кулінарними рецептами.

«Школа мотивації» - мета якої спонукати підопічних до дії, сформувати активність і стійкість, здатність задовольняти свої потреби, підвищення внутрішньої мотивації і визначення власного хисту. Проведення ряд вправ на формування мотиву успіху до життя. Діагностика власних знань, умінь і характеристик до мотивації. Також збираються любителі інтелектуальних ігор де їм надається можливість реалізувати свої здібності.

«Будьте здорові» - учасники клубу мають змогу дізнатися цікаві факти про різні захворювання, поділитися своїми методами лікування. Наглядно побачити деякі лікувальні трави, ознайомитися з цікавою літературою.

     В територіальному центрі організовано соціально-педагогічну послугу „Університет третього віку” пенсіонерів, де працюють 4 факультети, а саме:

• факультет «Основи медицини, здорового способу життя»;

• факультет «Літературно-мистецький»;

• факультет «Психологія і право»;

• факультет «Комутаційні та інформаційні технології».

     До свят та пам’ятних дат проводяться святкові зустрічі та вечори спогадів, під час яких відвідувачі мають можливість поділитись своїми враження і спогадами один з одним за теплою чашкою чаю в дружній та приємній атмосфері.

     Відділення денного перебування спрямовує роботу на продовження активного довголіття самотніх непрацездатних людей похилого віку, інвалідів, ветеранів шляхом розвитку їх творчих здібностей та навичок, організація дозвілля, надання послуг: соціальної адаптації, консультування, соціальної профілактики.

     В умовах карантину організовано щоденну роботу з інформування відвідувачів, слухачів «Університету третього віку» щодо Правил дотримання карантину, змін в законодавстві. Налагоджено постійну комунікацію між працівниками терцентру та їхніми підопічними за допомогою телефону, соціальних мереж.

відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги

       Відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги територіального центру здійснює обслуговування малозабезпечених громадян, які відповідно до акта обстеження матеріально-побутових умов потребують натуральної чи грошової допомоги.

    Відділенням надаються на платній і безоплатній основі послуги перукаря, взуттьовика, швачки, робітника з комплексного обслуговування та ремонту будинків, послуги з прання постільної білизни та одягу.

    За 2020 рік 584 особам надані такі послуги, з них на платній основі 316 особам. Взагалі відділенням за звітний період надано 1566 послуг.

     З метою забезпечення та доступності соціальних послуг, розширення їх спектру, охоплення більшої чисельності осіб, задоволення їх потреб діє мультидисциплінарна команда в складі: соціальний працівник, провідний юрисконсульт, перукар, взуттьовик з ремонту взуття, робітник з комплексного обслуговування і ремонту будинків, соціальний робітник. Протягом звітного періоду даною командою зроблено 12 виїздів в населені пункти району та обслужено 27 осіб.

   З метою виявлення бездомних осіб, вивчення стану бездомності в районі, сприянню у здійсненні заходів з профілактики правопорушень у територіальному центрі діє група соціального патрулювання. До складу якої входять: соціальний працівник, соціальний робітник, працівник органів внутрішніх справ, закріплений за відповідним пунктом. У 2020 році було здійснено 12 виїздів у села району. Бездомних осіб не виявлено.

відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання с.Карпилівка

    Станом на 01.01.2021 року в стаціонарному відділенні знаходиться 19 одиноких громадян. Створені затишні та комфортні умови для проживання людей похилого віку: підопічні, згідно норм, забезпечені продуктами харчування, матеріалами, одягом; облаштоване місце для відпочинку пенсіонерів. Протягом звітного періоду благодійною організацією «Міжнародний Благодійний фонд «Давай допоможемо» безкоштовно надано допомогу, ходунки-рамки з санітарним оснащенням, матрац протипролежневий з компресором, стілець для приймання душу зі спинкою.

Переглядів: 120 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar