13:25 Сучасні проблеми харчування у людей похилого віку | |
«Старість – це не інша планета, а те, що в кращому разі чекає кожного з нас» Антуан де Сент-Екзюпері У відділенні денного перебування Срібнянського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) для відвідувачів відбулося чергове читання міні-лекції на тему: «Сучасні проблеми харчування у людей похилого віку». Аналіз стану здоров’я людей літнього віку свідчить про те, що вони є найбільш соціально незахищеними категоріями населення, що потребують особливої уваги. Необхідно знати, що старші люди потребують підвищеної кількості вітамінів у зв’язку із погіршеним всмоктуванням їх у шлунково-кишковому тракті. Джерелами вітаміну А (забезпечує належне функціонування зору, покращує епітелізацію тканин) є яйця, молочні продукти, печінка, провітаміну А (каротину) –A морква, болгарський перець, гарбуз, обліпиха. Вітамін Д (покращує фосфорно-кальцієвий обмін, необхідний для профілактики остеопорозу та його ускладнень – патологічних переломів) міститься у яйцях, молочних продуктах, риб’ячому жирі. Вітамін Е (має виражені антиоксидантні властивості) міститься в оліях. Джерелами вітаміну С (покращує обмін речовин, підтримує міцність та еластичність стінок кровоносних судин, підвищує імунітет) є шипшина, чорна смородина, цитрусові, суниці, капуста (в квашеній капусті краще зберігається), зелень (кріп, петрушка). Вітаміни групи В (нормалізують обмін білків, жирів, вуглеводів; вітамін В12 необхідний також для профілактики анемії) містяться в хлібі з борошна грубого помелу, печінці, м’ясних та рибних продуктах, бобових; вітамін В2 можна отримувати в тому числі з молочних продуктів. В ході лекції відвідувачами був зроблений висновок – найбільш важливою умовою довголіття вважається правильне харчування. Захід пройшов з дотриманням всіх карантинних вимог. | |
|
Всього коментарів: 0 | |