Головна » 2019 » Листопад » 4 » ВБЕРЕЖЕМО ВЛАСНІ ОСЕЛІ
13:57
ВБЕРЕЖЕМО ВЛАСНІ ОСЕЛІ

 

У зв'язку із зниженням температури повітря, як свідчить статистика, зросла кількість пожеж в житловому секторі Срібнянського району. Основними причинами виникнення пожеж є порушення правил пожежної безпеки при експлуатації приладів опалення, порушення правил експлуатації електрообладнання та необережне поводження з вогнем. Щоб уникнути лиха та захистити свою оселю й життя від пожеж, слід виконувати наступні правила безпеки:

1. ПРИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ЕЛЕКТРИЧНИХ ПРИЛАДІВ:

- не користуйтеся пошкодженими або саморобними електроприладами;

- доручайте ремонт електроприладів лише спеціалізованим майстрам;

- щоб уникнути перевантаження електромережі, не вмикайте в одну розетку за допомогою "трійників" декілька потужних електроприладів;

- не використовуйте в електролічильниках та електроприладах замість стандартних запобіжників так звані "жучки";

- виходячи з дому або лягаючи відпочивати, не залишайте електричні прилади підключеними в розетку, навіть з вимкненим вимикачем.

2. ПРИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ПРИЛАДІВ ОПАЛЕННЯ:

- відстань від внутрішньої поверхні печі або димаря до дерев'яних конструкцій будинку повинна складати не менше 38 см;

- димарі повинні виходити над покрівлею будинку не менше, ніж на 0,5см;

- розділка між димарем і дерев'яними конструкціями покрівлі повинна бути не менше 12 см, а довжина перекидних рукавів на горищах не перевищувати 2м;

- на підлозі біля дверцят топки печі має бути металевий лист розміром 50х70см;

- меблі, дрова та інші спалимі речі слід розташовувати на відстані не менше 1 м від печей та газових котлів;

- щоб своєчасно виявити тріщини, димарі та печі повинні бути побілені;

- попіл та вуглики слід викидати в безпечне місце не ближче 15 м від будівлі;

- не можна перекривати засувкою димар, поки в печі горять або тліють вуглики.

Забороняється доручати дітям доглядати за ввімкненими електроприладами, розпаленими печами та газовими котлами.

3. ПРИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ПОБУТОВИХ ГАЗОВИХ ПРИЛАДІВ:

Основна причина цих пожеж - витікання газу внаслідок порушення герметичності трубопроводів, з'єднувальних вузлів та через горілки газових плит. Природний та скраплений балонний гази (пропан-бутанова суміш), можуть утворювати з повітрям вибухонебезпечні суміші. Тому при наявності запаху газу в приміщенні забороняється запалювати сірники, запальнички, вмикати електричні прилади, заходити в приміщення з цигаркою - все це може послужити причиною вибуху. Якщо витікання газу виникло з відкритого крану, то його необхідно закрити і провітрити приміщення. У випадку витікання газу в результаті пошкодження газової мережі чи приладів - користування ними потрібно призупинити і негайно викликати газове господарство. Категорично забороняється користуватися відкритим вогнем для виявлення витікання газу з трубопроводів, балонів. Для цього застосовують мильний розчин. Забороняється включати та користуватись газовими приладами дітям. При користуванні газовими колонками та газифікованими печами, забороняється користування ними при недостатній тязі в димарі. Недопустимо самостійно ремонтувати газові плити, колонки, трубопроводи, встановлювати балони ближче 1 метра від опалювальних печей, підігрівати балони та зберігати їх в підвальних приміщеннях. У разі виникнення пожежі, надзвичайної ситуації, при виявленні вибухонебезпечних та підозрілих предметів телефонуйте за номером «101» служби порятунку ДСНС України!!!

Начальник Срібнянського РС Управління ДСНС України у Чернігівській області В. ФЕСЕНКО

Переглядів: 143 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar